Nový Winnetou


Nemecká produkčná spoločnosť Constantin Film sa chystá v USA znovu sfilmovať klasický dobrodružný román Karla Maya Vinnetou. Začať nakrúcať sa má na budúci rok a ako scenárista je už angažovaný Michael Blake, ktorý je podpísaný pod oscarovým westernom Tanec s vlkmi.

“Nápad spraviť tento film leží u nás v spoločnosti už desať rokov,” povedal mníchovskému denníku Merkur šéf Constantin Filmu Martin Moszkowicz.

S myšlienkou priviesť znova na plátna kín legendárneho náčelníka Apačov, ktorého preslávil francúzsky herec Pierre Brice, podľa Moszkowicza prišiel zakladateľ nemeckej koprodukčnej firmy Bernd Eichinger. Známeho producenta, ktorý tento rok v januári zomrel, považovali za veľkého znalca Mayovho diela.

V úlohe producenta stál za filmom Resident Evil, ale hlavne za adaptáciami Ecovho Mena ruže, románu My deti zo stanice ZOO či Süskindovej knihy Parfém: Príbeh vraha. V roku 2004 Eichingera nominovali na Oscara za scenár k filmu Pád Tretej ríše, pred dvoma rokmi na seba opäť upozornil snímkou Baader Meinhof Komplex.

Vinnetouovská séria vznikala v 60. rokoch. Celkovo päť základných mayoviek natočil Harald Reinl v rokoch 1962-68, často v juhoslávskych lokáciách v koprodukcii Juhoslávie, Talianska a vtedajšieho západného Nemecka.

Filmy nemali veľa spoločného s realistickými westernmi tej doby ani s cielenými paródiami. Napriek tomu na filmy o “ušľachtilých červených tvárach” na čele s Vinnetuom dodnes nostalgicky prisahajú generácie fanúšikov najmä z východnej Európy.

Napokon, v tom čase väčšina ľudí vo východnom bloku nemala s klasickými westernmi veľa skúseností, do kín sa dostávalo len minimum filmov – aj preto mayovky suplovali tento hlad po dobrodružstve a romantike na Divokom Západe. Zároveň svojím ladením pôsobili výchovne a “idealisticky korektne” – v duchu marxizmu sa dal interpretovať ako víťazstvo “červených bratov” nad “bezohľadnými kapitalistami a imperialistami”.

Vinnetou

Šesťdesiatšesťročný scenárista Blake sa preslávil adaptáciou románu Tanec s vlkmi; získal za ňu jedného zo siedmich Oscarov, ktorými bol tento western, režírovaný Kevinom Costnerom, ocenený. “Je jedným z najlepších znalcov dejín a stretávania sa európskych osadníkov s indiánskymi kmeňmi na americkom juhozápade,” tvrdí Moszkowicz.

Výber scenáristu napovedá tomu, že by nový film mohol ponúknuť rovnaké “rozloženie morálnych síl” ako pôvodné snímky. Práve Tanec s vlkmi vytýčil nový míľnik v dejinách žánru – dovtedy sa westerny indiánom príliš nevenovali a prevrátená perspektíva “kovbojky” do “indiánky” nemala nikdy masový ohlas. Až po úspechu Tanca s vlkmi mohol vzniknúť hollywoodsky hit Posledný mohykán, ke bol hlavným akčným hrdinom práve indián (mimochodom, román J. F. Coopera v roku 1964 nakrúžil aj Reinl).

Či však v prípade nového filmu o Vinnetuovi vznikne serióznejší pokus o western, alebo skôr naivne milá zábava, melodráma s humanistickým podtextom či akýsi akčný rodokaps, to naznačí až meno režiséra. Každopádne, isté zveličenie zrejme vo filme zostane už len vďaka predlohe.

Takisto ešte neoznámili mená hlavných predstaviteľov. Uvidíme, či napríklad Old Shatterhanda bude tentoraz hrať Nemec (tak ako ním je v knihách), alebo jeho úlohu opäť prevezme hollywoodska hviezda ako kedysi Lex Barker – predtým preslávený ako predstaviteľ Tarzana.


Pridaj komentár