Tekutiny


Víno: Pre štíhlu postavu
Podľa výskumov amerických vedcov dokáže červené víno predĺžiť
mladosť, znížiť riziko Alzheimerovej choroby, demencie, pôsobí ako
prevencia proti mŕtvici a srdcovému infarktu. Chráni aj proti
ateroskleróze a pomáha udržať štíhlu líniu. Po jedle sa preto
odporúča radšej deci vína ako pohár vody, pretože víno bráni
ukladaniu tukov v tele.

 Pivo: Na pevné kosti
Zlepšuje minerálnu hustotu kostí a zohráva dôležitú úlohu v boji
s osteoporózou. Vďaka flavinoidom v chmeli pomáha chrániť telo pred
rakovinou, znižuje riziko demencie, aj srdcovo-cievnych ochorení,
infarktu a pomáha udržiavať optimálny krvný tlak.

 Voda: 
tvorí 50 – 70 percent celej hmotnosti tela. Práve vďaka nej
prebieha v organizme takmer každá chemická reakcia. Tekutiny
ovplyvňujú látkovú premenu, udržujú konštantnú telesnú teplotu,
dodávajú nám potrebné minerály a stopové prvky…

Nedostatok tekutín spôsobuje zahustenie krvi, čím sa zníži tlak,
zaťaží sa srdce, zhorší sa prietok krvi vlásočnicami a vzniká
riziko trombózy. Odborníci zostavili rebríček 20 najvhodnejších
nápojov, ktoré uhasia smäd, osviežia, zahrejú a posilnia naše
zdravie.

 Voda:  Pre silné srdce
Voda je liekom na všetko! Pomáha nielen pri problémoch s obličkami,
močovými cestami či prekyslením žalúdka, ale podporuje aj krvný
obeh, vyrovnáva krvný tlak a dokonca zlepšuje pamäť. Čistá voda
dokáže I’udí zbaviť mnohých chorôb a bolestí, zlepšiť zrak,
sluch, znížiť hladinu cukru v krvi, zlikvidovať tuky uložené v
tele, poraziť rôzne zápaly a plesne, odstrániť bolesti hlavy,
znížiť riziko lámavosti kostí, znížiť kazivosť zubov,
odstrániť poruchy spánku a predĺžiť život o 20 – 30 rokov. Denne
by sme mali vypiť aspoň 2 litre vody.

 Káva: Proti mŕtvici a infarktu
Kofeín bráni zlepovaniu krvných doštičiek, predchádza tak
zužovaniu ciev a vzniku krvných zrazenín. Bojuje aj proti baktériám
spôsobujúcim nepríjemný zápach z úst. Pitie kávy môže chrániť
organizmus dokonca aj pred vznikom niektorých druhov rakoviny, napr.
rakoviny hrubého čreva alebo pečene, ale táto skutočnosť je ešte
len v štádiu výskumu. Narastá aj počet dôkazov, že pitie kávy
pomáha udržať rozumové schopnosti počas starnutia.

Kakao:  Proti vysušovaniu pokožky
Kakao obsahuje flavonoidy, ktoré majú priaznivý účinok na
kardiovaskulárny systém. Okrem toho sa jeho pravidelným pitím
dodáva pokožke potrebná vlhkosť. Pripravovať by sme ho mali z
prášku s vysokým obsahom kakaa a nízkym obsahom cukru, pridaním
odtučneného mlieka.

Zelený čaj:  Proti rakovine
Obsahuje polyfenoly, ktoré spomaľujú rast nádorov. Bránia tiež
vzniku zubného kazu. Pitie zeleného čaju upravuje krvný tlak,
odburáva cholesterol z krvi a zabraňuje kôrnateniu tepien.
Neutralizuje vplyvy žiarenia. Kofeín obsiahnutý v čaji podporuje
činnosť centrálnej nervovej sústavy, vitamín E spomaľuje
degeneráciu buniek, fluór bráni vzniku zubného kameňa. Prítomný
draslík vplýva na správne fungovanie mozgu a nervov, je účinný pri
detoxikácii organizmu. Horčík je stavebným materiálom kostí a
zubov, zinok sa zúčastňuje na tvorbe červených a bielych krviniek,
hojení rán a delení buniek. Železo pomáha vstrebávaniu kyslíka do
krvi, fosfor, sodík a mangán posilňujú kosti, metaboli zmus,
spaľovanie tukov, aktivujú dôležité enzýmy a vitamíny.

  Čierny čaj: – Proti Alzheimerovej chorobe
Čierny čaj zlepšuje krvný obeh, chráni pred vznikom usadenín v
tepnách a znižuje riziko ochorení Alzheimerovou chorobou. Teín
obsiahnutý v čaji rovnomerne povzbudzuje mozgovú činnosť bez
zaťaženia srdca a krvného obehu. Vitamín B1 pozitívne ovplyvňuje
nervový systém. Vitamín P pomáha pri hromadení vitamínu C.
V čiernom čaji sú obsiahnuté ďalšie stopové prvky a minerálne
látky, ako sú fl uór a draslík. Éterické oleje dodávajú čaju
vôňu. Aromatické látky spolu s chlorofylom pôsobia pozitívne na
nervy.

Mlieko:  Proti vysokému tlaku
Napriek niektorým laickým názorom, že zahlieňuje organizmus,
lekári ho pokladajú za najkomplexnejšiu a najzdravšiu potravinu.
Obsahuje tuky, ktoré sú zdrojom energie, minerály – dôležité pre
kosti a zuby, vitamíny, enzýmy, bielkoviny s protirakovinovými,
antisklerotickými a imunostimulačnými vlastnosťami. Je dokázané,
že ľudia, ktorí pravidelne pijú nízkotučné mlieko, majú nižšie
riziko vzniku problémov s nízkym tlakom.

Kefír:  Na dobré trávenie
Má schopnosť vyrovnať sa v tráviacom trakte s premnoženými
kvasinkami, baktériami, vírusmi a stimulovať tak imunitný systém.
Rozkladá ťažko stráviteľné látky a bráni tak zhromažďovaniu a
hnitiu potravy v črevách. Okrem toho, že obnovuje črevnú
mikroflóru, lieči
aj zápchu, ochorenie žlčníka, pečene, choroby nervov,
pomáha aj pri vyrážkach, ekzémoch a kvasinkových infekciách.

Kokosové mlieko:  Na rovnováhu v tele
Nemá skoro žiadne kalórie, zato obsahuje veľa minerálov a
stopových prvkov. V tele vyrovnáva množstvo kyselín a zásad,
znižuje objem kyseliny močovej a zbavuje tak telo jedov.

Kvas: Pre krásnu pleť
Obsahuje množstvo minerálnych látok, vlákniny, vitamínov a
enzýmov. Podporuje činnosť čriev, imunitný systém, zlepšuje
kvalitu krvi a blahodarne pôsobí na pokožku. Jeden liter kvasu pritom
obsahuje iba 5 kcal.

Pomarančový džús: Prevencia proti nachladnutiu
Čerstvá pomarančová šťava zabráni tvorbe voľných radikálov,
ktoré poškodzujú cievy a môžu viesť k vzniku infarktu. Je
výbornou prevenciou proti nachladnutiu a chrípke, zlepšuje pamäť,
pomáha regulovať krvný tlak, bojovať proti alergiám, astme,
migrénam, urýchľuje hojivý proces a podporuje trávenie.

Džús z granátových jabĺk: Na krvný obeh
Granátové jablko obsahuje až 77 % vody, veľa sodíka, draslíka,
vitamínov C, B a A. Bohaté zastúpenie polyfenolov podporuje tok krvi
v drobných cievkach, napríklad v oblasti srdca. Prítomnosť
antioxidantov zase zabezpečuje ochranu pred nánosmi v cievach a
vznikom nádorových ochorení.

Mrkvová šťava: Pre krásnu pleť
Betakarotén a vitamín A posilňujú imunitný systém. Mrkva zvyšuje
odolnosť proti infekčným chorobám, bráni tvorbe vredov a opuchov,
zlepšuje kvalitu mlieka u dojčiacich matiek. Šťava z mrkvy pomáha
aj pri liečbe chorôb a porúch hrubého čreva.

Paradajková šťava: Proti spáleniu kože na slnku
Lykopén obsiahnutý v paradajkách sa usadzuje v podkoží a zmenšuje
následky škodlivého ultrafi alového žiarenia. Zistilo sa, že 10
polievkových lyžíc paradajkovej omáčky alebo 4 poháre paradajkovej
šťavy týždenne znižujú riziko rakoviny prostaty v priebehu pol
roka o 33 % a rakovinu prsníka dokonca o polovicu. Paradajky
obsahujúce vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu sa
považujú za všeliek, pretože posilňujú imunitu, chránia srdce aj
cievy, telo pred infekciami, zabraňujú tvorbe krvných zrazenín,
znižujú cholesterol.

Brusnicová šťava:  Proti infekciám močových ciest
Ak vás trápia časté zápaly močových ciest a močového mechúra,
niet lepšieho prírodného lieku. Brusnice sú bohaté na vitamíny C a
K. V bobuliach sú prítomné aj 3-omega mastné kyseliny. Sú
účinným pomocníkom pri hnačkách, bolestivej menštruácii a pri
chrípke.

Šťava z červenej repy: Proti chudokrvnosti
Cenné minerálne látky, najmä horčík a meď, podporujú chuť do
jedla, tok žlče a chránia pred voľnými radikálmi. Pomáhajú pri
chudokrvnosti. Repa podporuje vylučovanie cholesterolu, olova a
radioaktívnych látok z organizmu. Dodáva pružnosť a lesk pokožke,
vlasom a nechtom, pomáha odvodňovať organizmus a zbavuje ho
toxických látok. Veľmi dôležitá je aj v tehotenstve, pretože
chráni plod pred rôznymi vývojovými chybami.

Šťava z rakytníka:  Proti stresu
Pomáha odstraňovať únavu, posilňuje imunitu, zlepšuje zrak a
lieči boľavý žalúdok. Bobule rakytníka obsahujú 10-krát viac
vitamínu C ako pomaranč.Vitamín B, kyselina listová, železo,
horčík a mangán blokujú škodlivé účinky stresových hormónov.
Nesladený čaj z rakytníka pomáha najmä pri tráviacich
ťažkostiach.

Jablčný ocot: Proti stresu a nadváhe
Podporuje spaľovanie tukov a činnosť čriev. Vyrába sa kvasením
šťavy z celých čerstvých jabĺk. Svoje liečivé účinky získava
vďaka kombinácii minerálov, organickej hmoty a kyseliny octovej,
ktorá mu dodáva charakteristickú vôňu a chuť. Jablčný ocot
obsahuje priemerne 5 % kyseliny, je bohatý na minerály a má nízky
obsah prírodného cukru a vitamínov. Ukrýva v sebe mnoho draslíka,
vápnika, fosforu, sodíka a stopových prvkov. Pomáha zastaviť
hnačku, zvyšuje okysličovanie krvi, zlepšuje metabolizmus,
posilňuje trávenie, zabraňuje zubným kazom, pôsobí ako dezinfekcia
proti črevným parazitom a zvyšuje zrážanlivosť krvi.

Zázvorová voda: Proti nevoľnosti
Obsahuje betakarotén, vápnik, železo, zinok a cenné oleje. Pôsobí
proti bolestiam, pomáha pri nevoľnosti, aj cestovnej, pri tráviacich
ťažkostiach a nachladení. Zlepšuje prietok krvi, a tým prispieva k
ochrane srdcovocievneho systému. Znižuje riziko infarktu aj
artériosklerózy. Úľavu prináša i meteosenzitívnym osobám.


Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: